Waybread
Plantago major

image-ef3cbf83-8cfa-4326-83b5-5a14949a7adb8552760131218452575 - Martina Magdolenova
Banská Bystrica, Slovakia

27.9.2022

+
Plantago major
Mountain Treska, Platak region, Croatia

15.10.2022

+

Plantago major, the broadleaf plantain, white man’s footprint, waybread, or greater plantain, is a species of flowering plant in the plantain family Plantaginaceae. The plant is native to Eurasia.

The young, tender leaves can be eaten raw, and the older, stringier leaves can be boiled in stews and eaten.

Ženski trputac biljka je iz porodice Plantaginaceae. Raste u većini Europe i sjeverne i središnje Azije. Jedna je od najrasprostranjenih ljekovitih biljaka na svijetu. Topao oblog od listova se može primijeniti na rane, ubode i rane kako bi se olakšalo liječenje i spriječile infekciju.

Женски трпутац је биљка из породице Плантагинацеае. Расте у већем делу Европе и северне и централне Азије. Једна је од најраспрострањенијих лековитих биљака на свету. Топли облог од лишћа се може ставити на ране, убоде и ране да би се олакшало зарастање и спречила инфекција.

Skorocel je rastlina z čeľade Plantaginaceae. Rastie vo väčšine Európy a severnej a strednej Ázie. Je to jedna z najrozšírenejších liečivých rastlín na svete. Teplý obklad z listov sa môže aplikovať na rany, vpichy a rany na uľahčenie hojenia a prevenciu infekcie.