Friar's cowl
Arisarum vulgare

Kozličina
Krk, Croatia

4.3.2022

+

Common gorse or small gorse (Arisarum vulgare O.Targ.Tozz.) is a perennial herbaceous plant from the gorse family (Araceae). It is widespread in southern Europe and northern Africa in the area around the Mediterranean. It grows in moist and shady places, on pastures, in forests. It is an edible root in times of scarcity, due to the content of toxic oxalates, it is consumed after cooking because it causes an unpleasant stinging sensation on the tongue and in the mouth.

Obična kozličina ili mali kozolac (Arisarum vulgare O.Targ.Tozz.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kozlaca (Araceae).  Rasprostranjena je u južnoj Europi i sjevernoj Africi na području oko Sredozemlja. Raste na vlažnim i sjenovitim mjestima, na pašnjacima, u šumama. Jestiv je korijen u vremenu oskudice, zbog sadržaja otrovnih oksalata konzumira se nakon kuhanja jer uzrokuje neugodni osjećaj bockanja na jeziku i u ustima. 

Обична шљунка или мали чамац (Арисарум вулгаре О.Тарг.Тозз.) је вишегодишња зељаста биљка из фамилије шикара (Арацеае). Распрострањена је у јужној Европи и северној Африци у области око Средоземног мора. Расте на влажним и сеновитим местима, на пашњацима, у шумама. Јестив је корен у доба оскудице, због садржаја токсичних оксалата, конзумира се после кувања јер изазива непријатан осећај пецкања на језику и у устима.

Hrobka obyčajná alebo kustovnica malá (Arisarum vulgare O.Targ.Tozz.) je trváca bylina z čeľade hluchavkovité (Araceae). Je rozšírený v južnej Európe a severnej Afrike v oblasti okolo Stredozemného mora. Rastie na vlhkých a tienistých miestach, na pasienkoch, v lesoch. Je jedlým koreňom v čase nedostatku, pre obsah toxických šťavelanov sa konzumuje po uvarení, pretože spôsobuje nepríjemné štípanie na jazyku a v ústach.