Mountain avens
Dryas octopetala

Osinica
Mountain Treska, Croatia

15.10.2022

+

Aspen or osmerolatic dryas (Dryas octopetala L.) is an evergreen plant from the rose family (Rosaceae). It is low-growing, only 8-15 cm high, creeping and highly branched, up to 50 cm long. It is widespread in Europe, Asia and North America. Its habitats are mountain areas, we have specimens on Velebit and in Gorski kotar. It grows in dense groups as ground cover in sunny habitats, on permeable, basic and neutral soils poor in nitrogen, in crevices and around rocks, etc. In some places it is grown as an ornamental plant. The leaves can be used as a tea.

Osinica ili osmerolatični drijas (Dryas octopetala L.) je vazdazelena biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Niskog je rasta, visoka tek 8-15 cm, puzajuća i jako je razgranata, duga do 50 cm. Rasprostranjena je u Europi, Aziji i u Sjevernoj Americi. Staništa su joj planinska područja, kod nas je ima primjerica na Velebitu i u Gorskom kotaru. Raste u gustim skupinama kao prekrivač tla na sunčanim staništima, na propusnim, bazičnim i neutralnim tlima siromašnim dušikom, u pukotinama i okolo stijena i sl. Ponegdje se uzgaja kao ukrasna biljka. Listovi se mogu koristiti kao čaj. 

Аспен или осмеролатична сува (Дриас оцтопетала Л.) је зимзелена биљка из породице ружа (Росацеае). Ниског је раста, висока само 8-15 цм, пузава и јако разграната, дуга до 50 цм. Распрострањена је у Европи, Азији и Северној Америци. Њена станишта су планинска подручја, примјера имамо на Велебиту иу Горском котару. Расте у густим групама као покривач земље на сунчаним стаништима, на пропусним, базичним и неутралним земљиштима сиромашним азотом, у пукотинама и око стена итд. Понегде се гаји као украсна биљка. Листови се могу користити као чај.

Osikový alebo osmerolatický dryas (Dryas octopetala L.) je vždyzelená rastlina z čeľade ružovité (Rosaceae). Je nízkeho vzrastu, len 8-15 cm vysoký, plazivý a vysoko rozvetvený, dlhý až 50 cm. Je rozšírený v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Jeho biotopmi sú horské oblasti, príklady máme na Velebite a v Gorskom kotari. Rastie v hustých skupinách ako pôdopokryv na slnečných stanovištiach, na priepustných, zásaditých a neutrálnych pôdach chudobných na dusík, v štrbinách a v okolí skál a pod. Miestami sa pestuje ako okrasná rastlina. Listy možno použiť ako čaj.