Wood spurge
Euphorbia amygdaloides

Euphorbia amygdaloides
Mountain Učka, Croatia

11.6.2022

+

Almond milkweed (Euphorbia amygdaloides L.) is a perennial herbaceous plant from the milkweed family (Euphorbiaceae). It is widespread in central, southern and southwestern Europe, in southwestern Asia. It grows in deciduous, less often coniferous forests, on the edges of forests and in forest clearings, in thickets, from the lowlands to the foothills. It is a poisonous plant, the stems release a milky juice that can cause irritation in contact with the skin.

Bademasta mlječika (Euphorbia amygdaloides L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Rasprostranjena je u srednjoj, južnoj i jugozapadnoj Europi, u jugozapadnoj Aziji. Raste u listopadnim, rjeđe crnogoričnim šumama, na rubovima šuma i u šumskim čistinama, u šikarama, od nizina do pretplaninskog pojasa. Otrovna je biljka, stapke ispuštaju mliječni sok koji u dodiru s kožom može izazvati iritacije.

Бадемова млечика (Еупхорбиа амигдалоидес Л.) је вишегодишња зељаста биљка из породице млечика (Еупхорбиацеае). Распрострањена је у средњој, јужној и југозападној Европи, у југозападној Азији. Расте у листопадним, ређе четинарским шумама, на рубовима шума и на шумским чистинама, у шикарама, од низина до подножја. Отровна је биљка, стабљике ослобађају млечни сок који може изазвати иритацију у додиру са кожом.

Mliečnik mandľový (Euphorbia amygdaloides L.) je trváca bylina z čeľade mliečnikovité (Euphorbiaceae). Je rozšírený v strednej, južnej a juhozápadnej Európe, v juhozápadnej Ázii. Rastie v listnatých, menej často ihličnatých lesoch, na okrajoch lesov a na lesných čistinkách, v húštinách, od nížin až do podhorských oblastí. Je to jedovatá rastlina, stonky uvoľňujú mliečnu šťavu, ktorá môže spôsobiť podráždenie pri kontakte s pokožkou.