Hoary plantain
Plantago media

Exif_JPEG_420
Zvolen, Slovakia

28.9.2022

+
CAA54203-F9C7-470C-A863-98D01921AF19 - Lucia Gabarová
Trstená, Slovakia

23.5.2023

+

Milk thistle is a perennial plant that is widespread and considered a nuisance weed in gardens. It originates from Europe to Asia, from where it was introduced to America, Australia, New Zealand and the Pacific. The leaves form a ground rosette, which is pressed to the ground, have an oval to ovoid shape, and erect hairy stems grow from it in the number of three to seven per rosette, the flowers are 2-6 cm long, white, bisexual, forming a cylindrical spike. It blooms from June to September. The whole plant has medicinal effects, it was used as a laxative.

Mliječni čičak je višegodišnja biljka koja je široko rasprostranjena i smatra se korovom koji smeta u vrtovima. Potječe iz Europe u Aziju, odakle je unesena u Ameriku, Australiju, Novi Zeland i Pacifik. Listovi čine prizemnu rozetu, koja je pritisnuta uz tlo, ovalnog do jajolikog oblika, iz njega izrastaju uspravne dlakave stabljike u broju od tri do sedam po rozeti, cvjetovi su dugi 2-6 cm, bijeli, dvospolni. , tvoreći cilindrični šiljak. Cvate od lipnja do rujna. Cijela biljka ima ljekovito djelovanje, koristila se kao laksativ.

Млечни чичак је вишегодишња биљка која је широко распрострањена и сматра се неугодним коровом у баштама. Потиче из Европе у Азију, одакле је унета у Америку, Аустралију, Нови Зеланд и Пацифик. Листови формирају приземну розету, која је притиснута уз земљу, овалног до јајоликог облика, из ње израсту усправне длакаве стабљике у броју од три до седам по розети, цветови су дуги 2-6 цм, бели, двополни. , формирајући цилиндрични шиљак. Цвета од јуна до септембра. Цела биљка има лековито дејство, коришћена је као лаксатив.

Skorocel prostredný je vytrvalá rastlina, ktorá je veľmi rozšírená a považovaná za nepríjemnú burinu v záhradách. Pôvod má v Európe až Ázii, odtiaľ bol zavlečený do Ameriky, Austrálie, na Nový Zéland a do Tichomoria. Listy vytvárajú prízemnú ružicu, ktorá je pritlačená k zemi, majú oválny až vajcovitý tvar a vyrastajú z nej vzpriamené chlpaté stonky v počte tri až sedem na jednu ružicu, kvety sú dlhé 2 – 6 cm, biele, obojpohlavné, tvoriace valcovitý klas. Kvitne od júna do septembra. Celá rastlina má liečivé účinky, bol používaný ako preháňadlo.